Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Sevdiklerimizle birlikte olduğumuz, keyifli vakit geçirdiğimiz ve eşsiz anılar biriktirdiğimiz yerlerin başında sofralarımız gelir. Yıllar sonra özlem dolu kavuşmalarda, coşkulu kutlamalarda, tüm aileyi bir araya getiren en tatlı rutinlerde hep özenle hazırlanmış bir sofranın izi vardır.
 
Peki her günü bir kutlama haline getirmek, bazen geniş aileyi ağırlamak bazen de yalnızca kendiniz için unutulmayacak anlar yaratmak üzere hazırladığınız sofralar için size birkaç pratik ve zarif ipucu versek? Sofraların kraliçesi porselen sunum tabakları ve sofra düzenindeki yerlerine ilişkin bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
 
Porselen Sunum Tabak Çeşitleri
Sofraların en önemli bileşeni olan tabaklar, temel olarak düz ve çukur tabaklar olarak ayrılırlar. Sofra düzeninin kusursuz sağlanması için tabakların yemek yeme usulüne ve servis edilecek olan yemeklere özel olarak seçilmesi önceliklidir.
 
Kahvaltılık servis tabakları daha çok parça ve sos tabakları içerirken, yemek servis tabakları farklı boyut ve kullanım amacı ile çeşitlenirler. Porselen sunum tabakları, porselenin zarif fakat güçlü duruşu ve narin dokusu sayesinde en çok tercih edilen servis bileşenleridir. Özellikle de kuver olarak isimlendirilen ve sofra düzenin en görkemli parçası olan sunum tabaklarında porselen ilk tercihtir.

Kuver, servis edilecek yemek, günün teması ve ortamın dekoru ile uyumlu bir şekilde hazırlanır ve tüm sofrada bir bütünlük oluşturması beklenir. Ardından ana yemek tabakları, sunumluk servis tabakları, tatlı ve meyve servis tabakları, çorba tabakları ve nihayet ordövr tabakları seçilir.
 
Servis tabağı seti seçilirken klasik olarak servis tabağı takımı tercih edilebilir ya da son yıllarda son derece popüler bir seçenek olarak farklı parçalardan oluşturulan fakat bütününde göz alıcı bir ahenk yakalanan eklektik bir stil de benimsenebilir. Bu aşamada önemli olan; servis edilecek olan yemeğin tüm aşamaları için düşünülmüş porselen servis tabağı ve porselen sunum tabağı seçeneklerinin hazırlanmış olmasıdır.
 
Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da desenli servis tabağı ve düz servis tabaklarını dengeli kullanmaktır. Sofra düzeni hiç bir zaman aromanın önüne geçmemeli fakat onu destekleyici olmalıdır. Bu sebeple en canlı renkler, en iddialı desenler seçilse dahi mutlaka servis edilecek olan yiyecek ile uyumunu ve dengesini sağlayabilmek öncelikli amaçtır.
Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?